Uitvaartmuseum Tot Zover, 'De Laatste aai'

Bijgewerkt: 9 dec 2019

Woensdag 27 november 2019 zijn Daisy Renders en ik naar het museum ‘Tot Zover’ in Amsterdam geweest. De expositie die deze periode centraal staat heet ‘De Laatste Aai’. Het betreft de dood van dieren, en dan voornamelijk huisdieren. Ik heb maar één woord voor deze expositie: adembenemend.

Eerst was ik nogal sceptisch over het museum, en met name over deze expositie. Niet omdat ik denk dat er niet om (huis)dieren gerouwd kan worden, in tegendeel. Ik was sceptisch omdat het nog maar 13 weken geleden is dat ik mijn eigen hondje heb moeten afstaan. Het idee dat deze expositie te confronterend voor mij zou zijn liet mij bijna afhaken. Achteraf gezien ben ik toch blij dat ik geweest ben. In plaats van dat ik huilend in een hoekje ineengekrompen zat (wat ik wel van mijzelf had verwacht), heeft het mij de ogen geopend. Ik zit momenteel midden in mijn rouwverwerking van mijn kleine beste vriendje. Zelf had ik ook een paar grote knelpunten die mij belemmerde zoals:

  • Het is al drie maanden geleden, nu moet je het ondertussen wel verwerkt hebben.

  • Zou hij het ons kwalijk genomen hebben dat we hem hebben laten inslapen?

  • Was het zijn tijd al wel of had hij langer door gekund?

  • Etc.

Na met heel veel lotgenoten gesproken te hebben, lopen heel veel mensen tegen dit soort knelpunten aan. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waar je nog maar moeilijk uitkomt. Deze expositie haalt je naar mijn mening uit deze vicieuze cirkel. Zo ben ik erachter gekomen dat de gemiddelde rouwtijd voor een overleden huisdier op 8,5 maand staat. Met andere woorden, hoe sterker de band met je huisdier was, hoe groter de kans dat je langer rouwt. Het is immers een gemiddelde. Dit gaf mij al meer rust in mijn hoofd. Ik hoef nog niet over mijn hondje heen te zijn. Het is ‘normaal’ om mij nog zo te voelen.

Heel de expositie word je meegenomen in een achtbaan met wel tig verschillende emoties. Je ziet de liefde tussen baas en dier, je ziet hoe er afscheid genomen wordt en tot slot zie je wat de vervolgstappen zijn (denk aan een grafsteen/urn uitkiezen, een plukje haar uitkiezen etc.) Je zou alles voelen en begrijpen, zelfs als je nog nooit een huisdier gehad zou hebben. Alles is mooi, verontrustend, liefdevol en confronterend opgezet. Het geeft een goed beeld weer van hoe het is om je geliefde huisdier te moeten missen. Dit is natuurlijke niet het enige dat in museum ‘tot zover’ getoond wordt, maar dit heeft wel de diepste indruk op mij gemaakt. Ik zou nog wel uren kunnen schrijven over hoe deze expositie mij heeft geraakt, maar om eerlijk te zijn zou ik aanraden om het echt zelf te ervaren.Ben jij al naar het museum ‘Tot Zover’ geweest? Heb je dan ook de expositie ‘De Laatste Aai’ al gezien of ben je van plan deze te gaan bezichtigen? Laat het vooral aan ons weten en schrijf vooral je ervaring. Wij zijn heel benieuwd!
Met warme groet,

Joy Meijer


Stagiair bij Daisy Renders Afscheidsdrukwerk & Afscheidsfotografie

Informatie aanvragen

Vraag eenvoudig de informatiebrochure aan. Geheel vrijblijvend. Zo kun je rustig alles (offline) doornemen en samen bespreken.

Weet dat ik uiterst zorgvuldig met jouw gegevens omga.

Met deze aanmelding kom je op Daisy's vriendenlijst.

Je kunt je hier op elk moment weer voor afmelden.

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf

Daisy Renders

Industrieweg 23

5281 RW Boxtel

Openingstijden: maandag t/m donderdag 9.30u - 17.00u.

Buiten deze tijden en/of dagen beperkt bereikbaar.

Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

Gratis parkeren voor mijn kantoor/fotostudio. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

  • Pinterest - Daisy Renders
  • Facebook
  • LinkedIn

Professionele fotoafdrukken zelf regelen

 

Heb je veel herinneringen nooit laten afdrukken?

Kom je er niet aan toe om een goed vaklab te vinden met mooie producten?

Dan is de button hieronder jouw kans om

heel eenvoudig professionele fotoafdrukken zelf te regelen.

 

Voorkom dat jouw waardevolle herinneringen verborgen blijven in een mapje op je computer.

 

Algemene Voorwaarden  |  Privacy policy

©2020 webdesign en webrealisatie door Daisy Renders  |  www.beeldmaakster.nl

 

KvK 57441111  |  BTW NL001749622B67