Bloemen vieren het leven

Bijgewerkt: 26 nov 2019

Wat is eigenlijk de gedachte achter bloemen schenken bij een uitvaart? Het merendeel van de mensen doet dit en voelt zich er ook fijn bij. Het voelt als een laatste groet en eerbetoon. Maar waarom zijn bloemen de standaard en zelfgeschreven briefjes bijvoorbeeld niet?

De oorsprong

Het geven van bloemen bij een uitvaart is eigenlijk al een oud gebruik. De reden is nooit exact vastgesteld, maar we doen het waarschijnlijk om te laten zien dat we meeleven met alle nabestaanden. Ook is het een vorm van respect naar de overledene toe. Je kan met bloemen aangeven dat de overledene iets voor je heeft betekend, je diegene hebt gewaardeerd en dat je diegene mist.Bloemen vieren het leven

Een zin die je op een rouwkaart tegen zou kunnen komen is: ‘’Wij wensen geen bloemen en bezoek’’. De reden voor deze keus verschilt per nabestaande, maar redenen kunnen zijn:

 • Dat de overledene niet van bloemen hield

 • Dat we het gevoel hebben dat met bloemen de dood ‘’verbloemd’’ wordt

 • Dat de bloemen beter gegeven hadden kunnen worden toen de overledene nog leefde

De reden waarom mensen geen bezoek zouden wensen kan komen door het overweldigende verdriet. Helaas is dit alleen vaak een impulsievere keus in het heetst van de strijd. Je bent boos, verdrietig, verward en staat aan het begin van je rouwproces. Het liefst zou je je willen buitensluiten van de wereld en zelf door je rouwproces heengaan zonder anderen ‘’lastig te vallen’’. Je bent immers ook op je kwetsbaarst en voor een aantal mensen is het lastig dit aan de buitenwereld te laten zien. Ontneem jezelf echter de kans niet om getroost te worden, maar ontneem anderen ook de kans niet om goed te kunnen rouwen. Regelmatig hoor je dingen als ‘’ik zag er enorm tegen op om bezoek te ontvangen, maar wat vond ik het achteraf fijn dat ze er waren!’’. Van oorsprong zijn wij groepsdieren. We hebben heel veel steun aan elkaar, zeker tijdens ons rouwproces.


En wat betreft de bloemen voor de uitvaart, het geeft in de meeste gevallen ook heel veel troost om de kist in een mooi bloemenbed te zien. Het is een kleurrijk festijn dat zoveel liefde kan uitstralen. Bloemen vieren het leven en respecteren de dood tegelijkertijd. En hoe mooi is het om als laatste groet naar je dierbare, nog even het leven te vieren?


Je betekent iets voor me

Misschien wist je het al wel, misschien nog niet, maar iedere bloem heeft een eigen betekenis. Daar bijkomend heeft iedere kleur ook een eigen betekenis. Hoe mooi is het om een boeket bloemen op het graf van je dierbare te leggen en te weten welke boodschap je hiermee overgebracht hebt? Zo staat bijvoorbeeld:

 • Een paarse tulp voor rust.

 • Een gele tulp voor blijdschap.

 • Een rode roos voor liefde.

 • Een zwarte roos voor afscheid.

 • Een aronskelk als symbool voor rouw.

Er zijn talloze betekenissen die per stuk allemaal interessant en mooi zijn. Natuurlijk hoeven bloemen geen speciale betekenis te hebben om bij een graf neer te leggen of in een rouwboeket te verwerken. Je kan bloemen ook gebruiken omdat het de lievelingsbloem van je dierbare was. Wat ook veel voorkomt is dat bloemen gebruikt worden die je aan de dierbare doen denken of die iets voor jullie iets betekenden.


Het leven bloeit verder

Het gaf me troost om de eerste blaadjes te zien ontkiemen.

Bloemen kunnen dus goed zijn voor veel dingen en kunnen je zeker de troost en liefde bieden die je op dat moment nodig hebt. Zelf heb ik niet heel veel met bloemen. Het geeft een treurig aanzicht als ze gaan hangen. Wat ik laatst wel ondervonden heb, is ondanks dat ik niet zoveel met bloemen heb, ze me wel steun hebben kunnen bieden. Bij het overlijden van mijn hondje heb ik een kaartje gekregen met bloemzaden erin verwerkt. De bloemen die zouden gaan ontkiemen worden ‘’vergeet me nietjes’’ genoemd. Heel toepasselijk als je net iets of iemand verloren hebt. Het gaf me troost om de eerste blaadjes te zien ontkiemen. Je ziet dat het leven niet stopt, maar rustig verder bloeit. In andere vormen en misschien wat langzaam, maar het leven bloeit verder.

Waarom dan geen zelfgeschreven briefjes, maar wel bloemen? In een bloem zit kleur en leven. Het kan je laten beseffen dat deze hartverscheurende gevoelens en momenten tijdens je rouw, niet het einde betekenen. Alles bloeit langzaam maar zeker verder. En er komt weer een tijd dat je in de spiegel kijkt en beseft ‘’kijk mij nou eens, ik heb vandaag een beetje gebloeid’’.


Met warme groet,

Joy Meijer


Stagiair bij Daisy Renders Afscheidsdrukwerk & Afscheidsfotografie

Informatie aanvragen

Vraag eenvoudig de informatiebrochure aan. Geheel vrijblijvend. Zo kun je rustig alles (offline) doornemen en samen bespreken.

Weet dat ik uiterst zorgvuldig met jouw gegevens omga.

Met deze aanmelding kom je op Daisy's vriendenlijst.

Je kunt je hier op elk moment weer voor afmelden.

Contact

Ontwerpster en afscheidsfotograaf

Daisy Renders

Industrieweg 23

5281 RW Boxtel

Openingstijden: maandag t/m donderdag 9.30u - 17.00u.

Buiten deze tijden en/of dagen beperkt bereikbaar.

Het kan dat ik je e-mailbericht of je telefoonoproep niet direct beantwoord. Ik ben dan bezig met een afscheidsreportage of ontwerp rouwdrukwerk. Ik beantwoord jouw mail zorgvuldig nadien, wanneer ik er gefocust naar kan kijken. Ik geef ook jou graag mijn volledige aandacht.

Gratis parkeren voor mijn kantoor/fotostudio. Gelegen op 1 km van Station Boxtel.

Ik werk uitsluitend op afspraak.

Volg mij op social media

Voor meer informatie over mijn diensten, over mij en ontroerende verhalen.

 • Pinterest - Daisy Renders
 • Facebook
 • LinkedIn

Professionele fotoafdrukken zelf regelen

 

Heb je veel herinneringen nooit laten afdrukken?

Kom je er niet aan toe om een goed vaklab te vinden met mooie producten?

Dan is de button hieronder jouw kans om

heel eenvoudig professionele fotoafdrukken zelf te regelen.

 

Voorkom dat jouw waardevolle herinneringen verborgen blijven in een mapje op je computer.

 

Algemene Voorwaarden  |  Privacy policy

©2020 webdesign en webrealisatie door Daisy Renders  |  www.beeldmaakster.nl

 

KvK 57441111  |  BTW NL001749622B67